DEN HAAG - NMa-topman Pieter Kalbfleisch is per direct voor onbepaalde tijd met verlof. De bestuursvoorzitter neemt daarmee de tijd en ruimte om zich te verweren in beschuldigingen rond de zogenoemde Chipsholzaak. Dat maakte de mededingingsautoriteit donderdag bekend.

Volgens de NMa is het besluit genomen omdat de Rijksrecherche een onderzoek is begonnen naar verklaringen die Kalbfleisch eerder aflegde in de al jaren slepende affaire rond bouwgrond op Schiphol. De Rijksrecherche heeft de topman twee dagen geleden opgeroepen.

Daarbij zijn beschuldigingen geuit dat de NMa-voorzitter bij een rechtszaak meineed zou hebben gepleegd. Ook zou er sprake zijn van belangenverstrengeling.

Voormalig directeur van het Centraal Planbureau Henk Don, nu bestuurslid bij de NMa, neemt de taken van Kalbfleisch waar. De termijn van Kalbfleisch bij de NMa loopt op 30 juni af.

Betrokken

De NMa laat weten dat de organisatie op geen enkele manier betrokken is bij de Chipsholzaak. ''Kalbfleisch heeft een eigen juridisch adviseur en woordvoerder om hem in deze zaak bij te staan.''

Verder laat de NMa weten de keuze van Kalbfleisch te respecteren, zodat hij de handen vrij heeft om zaken uit het verleden naar behoren af te handelen. ''En de NMa hier niet onnodig mee te belasten.''