AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar 53 boetes uitgedeeld aan financiële dienstverleners, één meer dan in 2009.

Een groot deel van de boetes had te maken met het geven van verkeerde adviezen, zo blijkt uit het donderdag gepresenteerde jaarverslag.

''We zien dat de cijfers stabiel zijn gebleven'', zei AFM-voorzitter Hans Hoogervorst. ''We zijn de afgelopen vier jaar bezig geweest op stoom te komen, nu zijn we op stoom. De AFM ziet tekenen van verbetering in de markt. Dat heeft te maken met toezicht, maar ook met bewustwording binnen de sector zelf om het vertrouwen van de klant terug te winnen.''

Dwangsom

De AFM legde verder 42 keer een last onder dwangsom op tegen 59 keer in 2009. Deze maatregel werd vooral opgelegd omdat de toezichthouder twijfels had of bepaalde activiteiten wel door de beugel konden. Verder waren er ondernemingen die weigerden door de AFM opgevraagde informatie te geven.

De toezichthouder deed twaalf keer aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen vijftien keer in 2009. De AFM trok verder 29 vergunningen in. Vorig jaar waren dat er nog 38.

Hoogervorst

Het was overigens de laatste keer dat Hoogervorst de toelichting gaf op het jaarverslag van de toezichthouder. De AFM-voorzitter begint op 1 juli als voorzitter van de IASB (International Accounting Standards Board) in Londen.

Hoogervorst was sinds 15 september 2007 voorzitter van het AFM-bestuur. Hij wordt opgevolgd door Ronald Gerritse, topambtenaar van het ministerie van Financiën.