ZOETERMEER - Het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat hun huis gedwongen met verlies moest verkopen is in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen tot 492, een stijging van 62 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vergeleken met het voorgaande (vierde) kwartaal bedraagt de toename 38 procent. Dat meldde Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitvoert, donderdag.

De toename van gedwongen woningverkopen wijt het Waarborgfonds aan de dalende prijzen van koopwoningen.

'Wie nu zijn woning gedwongen moet verkopen, houdt eerder een restschuld over dan een aantal jaren geleden. Vooral echtscheiding (44 procent) en werkloosheid (17 procent) zijn bij NHG oorzaken van gedwongen verkoop. In die gevallen neemt het Waarborgfonds de restschuld over.

Vraag

NHG-directeur Karel Schiffer verwacht dat er dit jaar voor ongeveer tweeduizend huishoudens in totaal 60 miljoen euro aan restschulden zullen worden overgenomen. ''NHG ondersteunt de vraag naar koopwoningen, ook in economisch ongunstige omstandigheden'', stelt Schiffer.

Ongeveer 38.000 huishoudens hebben de aankoop of verbetering van hun woning in het eerste kwartaal gefinancierd met een Nationale Hypotheek Garantie. Dat is ruim 10 procent meer dan het laatste kwartaal van vorig jaar.