ROTTERDAM - Het eerste schip dat na het kernongeval in Fukushima vanuit Japan naar Nederland is vertrokken, is donderdagochtend de Rotterdamse haven binnengelopen. Het schip, de Carsten Maersk, en de lading zullen uitgebreid worden gecheckt op radioactiviteit.

Bij een controle in de Britse haven Felixstowe, waar het containerschip een tussenstop maakte, werd dinsdagavond geen besmetting geconstateerd.

Bij de containerterminal van APMT op de Maasvlakte wordt de Carsten Maersk gelost. In totaal gaan er 1200 containers van boord, waarvan er 380 uit Japan komen.

Daar zit onder andere elektronica in, maar geen voedsel. Inspecteur Richard van Buuren van de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) zei de kans op besmetting uiterst gering te achten. ''Maar we nemen geen enkel risico, om de mensen gerust te kunnen stellen. We nemen het zekere voor het onzekere.''

Controles

De volgende schepen uit Japan komen zaterdag, zondag en maandag binnen. Ook deze schepen worden gecontroleerd voordat ze de haven binnen mogen. Eenmaal aangemeerd, gelden dezelfde scherpe checks als bij de Carsten Maersk. Na het vijfde schip wordt bekeken of de controles op dezelfde voet verder gaan, zei havenmeester René de Vries.

''Mogelijk gaan we over op steekproefsgewijze controles. Bijvoorbeeld om de twee schepen. Het probleem is dat je niet weet wat zich verder in Japan gaat afspelen.''