AMSTERDAM – Royal Park Investments, het vehikel dat werd opgericht om een portefeuille probleemkredieten van de vroegere Belgische Fortis Bank te beheren, heeft over 2010 een nettowinst van 235 miljoen euro geboekt.

Het is het tweede jaar op rij dat de zogenaamde ‘bad bank’ van Fortis een positief resultaat in de boeken zet. De bank werd opgericht door de Belgische overheid om de probleemkredieten apart in onder te brengen.

Van de portefeuille van Royal Park Investments bestaat 70 procent uit activa die direct of indirect gerelateerd zijn aan de Amerikaanse huizensector. “Men kan stellen dat het werkjaar 2010 nog steeds een erg moeilijk jaar was”, aldus de ‘bad bank’.

Aandeelhouders

Royal Park Investments is voor 44,7 procent in handen van verzekeringsconcern Ageas en voor 43,5 procent van de Belgische overheid. De rest van de aandelen is in het bezit van BNP Paribas, de nieuwe eigenaar van Fortis Bank.

Royal Park Investments blijft ondanks “het bemoedigende resultaat” onzeker over de toekomst, vanwege de aanhoudende slechte prestatie van de Amerikaanse huizenmarkt en het onvoorspelbare karakter van de wereldeconomie.

De gemaakte winst wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van Royal Park Investments, dat daarmee naar twee miljard euro groeit.