DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) verdedigt het salaris van de nieuwe voorzitter Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dat hoger is dan dat van de premier.

De Jager maakte dinsdag in de Tweede Kamer duidelijk dat de AFM voor financieel deskundigen uit zowel de publieke sector als uit de markt een aantrekkelijke werkgever moet blijven.

SP'er Ewout Irrgang had de minister dinsdag naar de Kamer geroepen uit verontwaardiging over het salaris van Gerritse. De nieuwe voorzitter begint 1 mei bij de toezichthouder en zal daar bruto 290.000 euro per jaar verdienen. Inclusief pensioenkosten gaat het om een bedrag van ongeveer 400.000 euro.

Balkenendenorm

De Jager erkende dat dat meer is dan de balkenendenorm. Die schrijft voor dat salarissen in de (semi-)publieke sector niet boven een gemiddeld ministerssalaris mogen uitkomen. GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis sneerde dat ''als een salaris hoger is dan dat van een minister-president, dan zegt dat impliciet wel iets over de functie''.

Maar de minister wees de Kamer erop dat deze zelf een uitzondering op de balkenendenorm heeft gemaakt voor bepaalde organisaties, zoals AFM en De Nederlandsche Bank (DNB). Hij noemde de verontwaardigde reacties op een concreet voorbeeld nu daarom vreemd.