AMSTERDAM - Amerikaanse studenten zeggen een mobiele applicatie te hebben ontwikkeld die malaria kan constateren. Een arts kan met de app het bloed van mogelijke malaria-patiënten ter plekke analyseren.

De app, genaamd Lifelens, werkt door een microscopische lens die aan de mobiele telefoon is bevestigd. Wanneer een foto van een bloeddruppel wordt gemaakt, geeft de app geïnfecteerde bloedcellen aan. Op deze manier kan een arts snel constateren of iemand malaria heeft of niet.

Lifelens dingt mee naar de jaarlijkse Imagine Cup, een wedstrijd uitgeschreven door Microsoft, waarbij studenten door middel van technologie problemen in de wereld moeten oplossen.

Bloed

De technologie heeft volgens de makers als voordeel dat men in gebieden waar geen internet is, het bloed niet meer naar een ziekenhuis hoeft te sturen voor een analyse. Ook zijn de werkzaamheden van artsen een stuk sneller te verrichten.

Naast malaria willen de bedenkers ook een versie van de app voor sikkelcelanemie en andere ziektes maken. Tristan Gibeau, één van de studenten, stelt dat er vanuit investeerders al interesse voor Lifelens is.