AMSTERDAM - Ambtenaren van het ministerie van Financiën gaan nog deze week overleggen met vertegenwoordigers van de vrijhandelsassociatie EFTA over het hervatten van de strafprocedure tegen IJsland.

Dit schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De Jager reageert hiermee op de uitslag van het referendum van afgelopen weekend, waarin een meerderheid van de IJslanders zich uitsprak tegen een akkoord over terugbetaling van de Icesave-tegoeden aan Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

De EFTA is een vrijhandelsorganisatie met als lidstaten IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland.

Recht

“De tijd van onderhandelen is nu voorbij. Het uitblijven van een oplossing dwingt ons en IJsland het recht op zijn beloop te laten”, aldus De Jager. Hij merkt op dat wanneer IJslandse medewerking uitblijft, een gang naar het EFTA Hof voor de hand ligt.

Tijdens het overleg wordt ook aandacht gevraagd voor de 100.000+-groep. Dit is de groep spaarders die meer dan 100.000 euro op hun rekening bij Icesave hadden gestald. Nederland vergoedt maximaal 100.000 euro aan gedupeerde spaarders.

Rente

In mei 2010 oordeelde de ESA al dat IJsland volgens de EU-richtlijn betreffende depositogarantiestelsels verplicht is om spaarders tot een bedrag van 20.887 euro te compenseren. Het land zou dan ook Nederland en het Verenigd Koninkrijk, die het geld hebben voorgeschoten, moeten terugbetalen. Hierbij zou ook de rente over de periode tot aan het moment van terugbetaling vergoed moeten worden.

Het was afgelopen weekend de tweede keer dat IJsland tegen terugbetaling stemde. IJsland is Nederland ongeveer 1,3 miljard euro schuldig.

Boedel

Volgens de IJslandse president Olafur Grimsson is de gang naar de rechter echter niet nodig. Grimsson stelt tegenover de BBC dat beide landen binnen twee jaar kunnen worden terugbetaald uit de opbrengst van de boedel van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave.