Nederland telt talloze bijzondere werkplekken. Deze week: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

In samenwerking met WOVOX.com.

Pakhuis de Zwijger werd in 1933 aan het IJ in Amsterdam gebouwd als koelhuis. Eerst lag er bederfelijke waar, later namen krakers er lange tijd hun intrek. Daarna werd het pand een belangrijke oefenruimte voor popmuzikanten in Amsterdam.

In 1997 kreeg het pakhuis een culturele bestemming. Jaren van plannen en schrijven gingen echter zonder resultaat voorbij. Ondertussen werd het voortbestaan bedreigd door de plannen voor een brug. Dat gevaar verdween toen het pakhuis een rijksmonument werd. Het pakhuis mocht blijven; de brug werd er gewoon dwars doorheen aangelegd.

zwijger2

zwijger3

Maar een ingenieus constructief evenwicht, tussen de betonnen paddestoelkolommen en uitkragingen boven de fundering, werd hierdoor dusdanig aangetast dat het pakhuis bijna alsnog rijp voor de sloop werd verklaard. Architectenduo Van Stigt kwam met een kostenbesparend herstelplan om het pand te redden. Een tijdelijke stalen constructie en een aantal permanente constructi brachten het oorspronkelijke krachtenspel weer in balans.

zwijger

Sinds 2006 zitten hier onder andere studio’s en kantoren. Ook biedt het pakhuis nu plaats aan jonge en startende creatieven die zich met media en technologie bezighouden. Verder zijn er een aantal publieke ruimtes, waaronder een grote zaal, twee kleine zalen en een café/restaurant. Hier kan je conferenties, concerten, clubavonden, exposities en workshops organiseren en bijwonen.

Klik hier voor meer foto’s en video's van de werkplek.

Foto's: WOVOX, onder een Creative Commons-licentie.