AMSTERDAM - De iPad van Apple wordt van alle mobiele apparaten het vaakst gebruikt om websites mee te bezoeken. Dat blijkt uit metingen van onderzoeksbureau Mobilemetrics.nl.

De iPhone, eveneens van Apple, was in de metingen van Mobilemetrics lange tijd het meest gebruikte mobiele internetapparaat. Momenteel is de smartphone alsnog goed voor bijna 34 procent van het mobiele webverkeer, maar de iPad neemt nu 34,4 procent voor zijn rekening.

Op plek drie prijkt het besturingssysteem Android (16,9 procent), gevolgd door Blackberry OS (5,9 procent) en de muziekspeler iPod (4,7 procent). Hekkensluiters zijn Symbian (Nokia) en Windows Mobile.

Totaal

Uit de analyse van 20 Nederlandse websites, samen goed voor 5 miljoen bezoekers per maand, blijkt dat 3,6 procent van het totale internetverkeer in maart bezocht werd vanaf toestellen als mobiele telefoons, tablets en mobiele muziekdragers.

Bij een vergelijkbare analyse die Mobilemetrics een half jaar geleden uitvoerde bedroeg het percentage mobiel webverkeer nog 2 procent van alle internetbezoeken. Het aandeel mobiel bezoek fluctueert behoorlijk per onderzochte site: van 1,6 procent tot 5,9 procent.

Het onderzoek, dat mobiele apps buiten beschouwing laat, is niet representatief maar geeft volgens Mobilemetrics "een goede inschatting van de mobiele trend in Nederland".