AMSTERDAM - Een experiment van studenten in het Johnson Space Center van NASA in Houston toont opvallende resultaten. Door zinkoxide te produceren bij minder zwaartekracht wordt nanotechnologie vele malen effectiever.

Zogenoemde 'nanodraden' van zinkoxide hebben de eigenschap dat wanneer het rekt of buigt, er kleine verschillen in voltage optreden. Hierdoor kan de vrijgekomen energie gebruikt worden om apparaten op te laden.

De studenten ontdekten dat bij een staat van gedeeltelijke gewichtloosheid de nanodraden langer en rechter geproduceerd konden worden. Dit betekent dat de winning van energie een stuk efficiënter wordt.

Bewegingen

Olivia Lenz, één van de studenten, geeft aan dat door de ontdekking energie uit alledaagse bewegingen realiteit kan worden. Wanneer een persoon loopt of zelfs zijn armen strekt, gaat energie verloren die door nanotechnologie van zinkoxide kan worden opgevangen.

Ook voorziet Lenz meer geavanceerde toepassingen. Zo zouden soldaten tijdens een missie niet meer zonder lege apparatuur zitten en wil ze de technologie in ruimtepakken integreren.