AMSTERDAM - Luchtaanvallen op verkeerde doelwitten zouden een stuk minder vaak kunnen voorkomen. De Amerikaanse defensie ontwikkelt holografische brillen die grondtroepen in staat stellen preciezere luchtaanvallen aan te vragen.

Het Defense Advanced Research Project Agency (DARPA) van de Verenigde Staten stelt een holografische bril voor met 'augmented reality', een extra laag aan digitale informatie wanneer de soldaat in zijn omgeving rondkijkt. Zo zouden grondtroepen, door in de lucht te kijken, op de bril kunnen zien op welke afstand een bevriend gevechtsvliegtuig zich bevindt.

DARPA wil holografie toepassen vanwege de batterijduur. Voor piloten is een soortgelijke augmented reality-bril beschikbaar, maar deze kosten te veel energie. Bovendien werken deze niet wanneer de zon in de ogen van de piloot schijnt. Door middel van holografische technologie moet dit probleem verholpen zijn.

Bureaucratie

Met de ontwikkeling van de bril moeten luchtaanvallen een stuk preciezer uitgevoerd kunnen worden. Het aanvragen van een luchtaanval is een bureaucratisch proces waar regelmatig fouten gemaakt worden. Onlangs werd bekend dat NAVO-toestellen tanks van rebellen raakten in plaats van voertuigen van de Libische regering.

Grondtroepen en piloten zouden via de bril beter met elkaar kunnen communiceren, waarbij beiden elkaars zicht op de bril kunnen projecteren. Een ander voorgesteld gebruik van de bril laat grondtroepen een onbemand toestel bedienen, waardoor de bureaucratie zou verdwijnen.