AMSTERDAM - Pensioenfondsen hebben te weinig inzicht in de kosten die vermogensbeheerders aan hen in rekening brengen. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dat in totaal anderhalf tot 3 miljard euro meer dan de fondsen in hun jaarverslagen melden.

Door betere kostenbeheersing kunnen vooral kleinere en middelgrote pensioenfondsen hun pensioenvermogen op termijn aanzienlijk verhogen, meldde de AFM dinsdag. En hoe hoger het vermogen van de fondsen is, hoe hoger de pensioenuitkeringen kunnen zijn.

Vermogensbeheerders beleggen het geld dat de pensioenfondsen innen en brengen daarvoor ook geld in rekening. Voor het overgrote deel van de fondsen is dit systeem erg ondoorzichtig, stelt de AFM.

Inzicht

De AFM vindt dat pensioenfondsen zich moeten inzetten om beter inzicht te krijgen in de kosten. Zodra er meer kennis is, kan er scherper onderhandeld worden met de vermogensbeheerders. Kleine kostenverlagingen kunnen op termijn veel effect hebben.

Zo levert een kostenverlaging van 0,25 procentpunt op een termijn van veertig jaar 7,5 procent meer collectief pensioenvermogen op, aldus de AFM.

Ook vindt de AFM dat de kleinste pensioenfondsen veelal veel te veel kwijt zijn aan administratiekosten. Die kosten liggen gemiddeld twaalf keer hoger dan bij de grootste fondsen. Door regelingen te vereenvoudigen en fondsen samen te voegen, kunnen veel kosten bespaard worden, aldus de AFM.

Bezorgd

De AFM is ook bezorgd over de pensioenregelingen die met verzekeraars zijn afgesproken. ''Beschikbare premieovereenkomsten kennen veelal aanzienlijke risico´s.''

Volgens de AFM is de informatie over kosten onduidelijk en de kwaliteit van het advies aan de werkgever ver onder de maat. Werknemers hebben hierdoor onvoldoende inzicht in hun premieovereenkomst en hun toekomstig pensioen, waardoor vaak te hoge verwachtingen worden geschept.

Verzekeraars hebben stappen gezet om de transparantie over kosten te vergroten, stelt de AFM. De toezichthouder roept hen op deze weg verder te gaan en actief te streven naar het verlagen van de kosten van pensioenverzekeringen.