AMSTERDAM – Bedrijven moeten een ICT’er in het bestuur van het bedrijf opnemen. Dit is cruciaal om ICT-projecten in de hand te houden en innovatie te stimuleren Dit verklaart eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) maandag tegenover BNR Nieuwsradio.

“In veel gevallen is men zich wel bewust dat informatietechnologie en de ontwikkeling daarvan in het eigen bedrijf belangrijk is, maar daarna wordt ervan uitgegaan dat dat ergens in het bedrijf wel in goede handen is”, zegt Kroes.

De eurocommissaris vindt dat in minder dan vijf jaar elk bedrijf een zogenaamde CIO, Chief Information Officer, in dienst moet hebben.

Slaan

Volgens Kroes moet het absoluut iemand zijn die op gelijke voet staat met een directeur of een financieel directeur. “Iemand die recht van spreken heeft en die iedereen met de koppen tegen elkaar kan slaan.”

De ontwikkeling van ICT in het bedrijfsleven is ook voor Europa van belang om de concurrentieslag met andere continenten niet alleen vol te houden, maar ook in de voorste gelederen te blijven zitten. Daarbij moet het bedrijfsleven een belangrijke rol spelen, vindt Kroes.

Desastreus

Uit een onderzoek van BNR blijkt dat één op de vijf ondernemers geen zicht heeft op de ICT-projecten in zijn bedrijf.

“Dat de top niet weet wat er gaande is, is desastreus”, verklaart Kroes, die vergelijkingen maakt met de kredietcrisis. Toen hadden topbankiers geen duidelijk beeld in welke producten hun bank eigenlijk handelde.