DEN HAAG - Het volume van de export was in februari ruim 7 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl de invoer met 10 procent toenam. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 32,9 miljard euro, 19 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met 22 procent tot 29 miljard euro. Het handelsoverschot komt daarmee uit op 3,9 miljard euro, gelijk aan het niveau in februari vorig jaar.

Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen nam fors toe. Ook de invoer van chemische producten, voeding en dranken nam volgens het CBS sterk toe.

EU

De export naar landen binnen de Europese Unie nam iets sterker toe dan de uitvoer naar landen buiten de EU. Bij de invoer is dat beeld juist omgekeerd.

De uitvoerprijzen waren 10,6 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. De invoerprijzen waren 10,8 procent hoger.

De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is ten opzichte van februari 2010 iets verslechterd. Dat wil zeggen dat het prijspeil van de invoer sneller stijgt dan die van de uitvoer.