REIJKJAVIK - De ingezette procedures in de zaak rond de omgevallen IJslandse bank Landsbanki gaan door. Dat stelde de IJslandse regering nadat IJslanders in een zaterdag gehouden referendum tegen het Icesaveakkoord stemden.

''De uitslag van het referendum zal geen invloed hebben op de aanvang van de betalingen uit de boedel van Landsbanki van klagers, waaronder Britse en Nederlandse autoriteiten, waar gedeeltelijke betalingen later dit jaar waren gepland'', aldus de IJslandse regering.

Volgens de regering beslaan deze betalingen ongeveer een derde van alle claims. Bovendien laten de jongste cijfers over het vermogen zien de boedel in staat is om meer dan 90 procent van de claims te kunnen terugbetalen.

Gemeenten

Begin april oordeelde een IJslandse rechtbank in een proefproces dat Alpen aan den Rijn en Dordrecht een voorkeurspositie hebben bij de verdeling van de boedel van de failliete bank. De twee gemeenten hadden miljoenen aan spaartegoeden uitstaan in IJsland, toen Landsbanki omviel.

Het proefproces was aangespannen omdat schuldeisers het er niet mee eens waren dat Nederlandse overheden zoals deze gemeenten en de provincie Noord-Holland voorrang zouden krijgen bij de uitbetaling uit de boedel van de omgevallen bank.

Lees hier meer over het afwijzen van het Icesave-akkoord.