AMSTERDAM - Minister van Financiën, Jan Kees de Jager, wil dat de rechter zich uitspreekt over de voortdurende Icesave-zaak met IJsland. De gedupeerde spaarders willen dat De Jager dat nog deze week doet.

''Ik ben zeer teleurgesteld dat het Icesave-akkoord het niet gehaald heeft. Dat is niet goed voor IJsland en ook niet voor Nederland. De tijd van onderhandelen is nu voorbij. IJsland houdt de verplichting ons terug te betalen. De zaak is nu aan de rechter", aldus De Jager.

De Jager zegt er onverminderd vanuit te gaan dat het geld terugbetaald zal worden, inclusief rente. IJsland zal nog altijd aan zijn internationale verplichtingen moeten voldoen, aldus De Jager. Nederland zal zich volgens hem met het Verenigd Koninkrijk beraden op vervolgstappen.

In de nacht van zaterdag op zondag werd bekend dat 58 procent van de IJslanders 'nee' heeft gestemd op het tweede referendum over het akkoord over het Icesave-debacle.

Geen zin

De gedupeerde spaarders, verenigd in Icesaving, willen dat De Jager de zaak nog deze week voor de rechter brengt. “Verder praten met de IJslanders heeft wat ons betreft volstrekt geen zin”, zegt Gerard van Vliet, woordvoerder van Icesaving.

De gedupeerde spaarders verwachten dat een snelle en voor Nederland gunstige uitspraak mogelijk is.

Onbegrijpelijk

Zelf hebben ze anderhalf jaar geleden al een klacht ingediend vanwege discriminatie bij de EFTA Surveillance Authority (ESA). Volgens Van Vliet is het “schandalig” dat spaarders al zolang op een antwoord wachten.

“Het is een fraai voorbeeld van Europees consumentenrecht dar volstrekt niet functioneert. Met een politiek die alleen maar toekijkt. Onbegrijpelijk.”

PvdA

De reacties uit politiek Den Haag zijn ook niet mild. “Triest, dit gaat niet goed voor IJsland. We zijn door de opties heen”, reageert Ronald Plasterk van de PvdA.

“Het is uitgesloten om de voorwaarden nog weer verder te versoepelen. IJsland heeft door het afwijzen van deze tweede, zeer soepele overeenkomst zichzelf in een onmogelijke positie gebracht.''

VVD

Volgens Mark Harbers van de VVD is het een “koppig en dom” besluit. “Ze zitten daar blijkbaar nog in de stand: we moeten dit niet terugbetalen. Nederland moet vooral niet meer heronderhandelen en nu de gang naar de rechter maken. Wat de VVD betreft gaan wij het ook hard spelen.”

CDA

Elly Blanksma van het CDA zegt met verbazing naar het chaotische proces te kijken. "Het is politiek en economisch zeer onverstandig en het is schadelijk voor de reputatie van IJsland. Rechtsom of linksom, wat het CDA betreft komt dit geld terug. We zien elkaar wel voor de rechter.''

PVV

Tony van Dijck van de PVV vindt dat Nederland voor de gek wordt gehouden door IJsland. "IJsland moet gewoon snel terugbetalen en tot die tijd geen IMF-steun en geen onderhandelingen over EU-toetreding."

"Laat dit een les zijn voor de minister dat je geen geld moet lenen aan failliete landen, want dat zie je dus nooit meer terug. Van een kale kip is het moeilijk plukken. Wat we nu in IJsland zien, kun je straks ook verwachten in Griekenland, Ierland en Portugal.''