SCHIPHOL - Luchthavenbedrijf Schiphol houdt er rekening mee dat op de luchthaven op termijn geen belastingvrije sigaretten meer mogen worden verkocht, zo valt te lezen in het jaarverslag van Schiphol.

Volgens Schiphol wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de belastingvrije tabaksverkoop van sigaretten en shag op luchthavens verbieden. ''Dat kan ons behoorlijk wat omzet kosten'', aldus een woordvoerster zaterdag.

Het afgelopen jaar werd in de winkels op Schiphol 58,3 miljoen euro omgezet, dat is ruim 9 procent meer dan een jaar eerder.

De bestedingen per passagier namen toe van 15,13 euro per persoon in 2009 tot 15,84 euro het afgelopen jaar, een toename van 4,7 procent. ''Meer dan het gemiddelde in Nederland.''

Chocola

De tabaksverkoop is, zoals al jaren het geval is, verder gedaald. '' De kans is aanwezig dat deze categorie op termijn verder zal krimpen indien, op voorstellen van de World Health Organization (WHO), het taxfree verkopen van tabaksproducten op luchthavens zal worden verboden'', aldus het jaarverslag.

Schiphol houdt daar nu al rekening mee. ''Zo hebben we bijvoorbeeld de verkoop van chocolade zelf ter hand genomen.'' De verkoop van belastingvrije drank, tabak en chocolade en snoep is nu in handen van de luchthaven zelf.

Bedreiging

Behalve het verbod op de verkoop van taxfree tabak, ligt er nog een bedreiging op de loer. Mogelijk mogen passagiers in de toekomst inclusief hun belastingvrije aankopen nog maar één stuk handbagage meenemen aan boord van het vliegtuig.

Dat, en het online winkelen vanuit huis, dwingt Schiphol creatieve oplossingen te zoeken. ''Om onze concessie-inkomsten ook in de toekomst te waarborgen.''