AMSTERDAM – De komende stresstesten zijn strenger dan in 2010. Banken mogen minder kapitaal meerekenen als kernvermogen  Dit maakte de Europese banktoezichthouder (EBA) vrijdag bekend.

Verder werd bekend dat banken minstens 5 procent kernvermogen moeten aanhouden onder de nieuwe testen.

Vooral de eerste maatregel zit Duitse regionale banken dwars. Zij zijn bang dat sommige instellingen de testen niet gaan halen. De strengere testen komen juist tegemoet aan de klachten van marktanalisten. Na de vorige stresstesten was er veel kritiek dat de testen niet streng genoeg waren.

In 2010 moesten banken nog 6 procent kernmogen aanhouden. Dit is een strengere ratio, maar toen mochten banken meer verschillende vormen van kapitaal meerekenen als kernvermogen.

“5 procent kenvermogen is zwaarder in vergelijking met vorig jaar”, verklaart een risicoanalist tegenover persbureau Bloomberg. “Maar ik denk dat je meer moet kijken naar hoe risicovol een bank is, dan naar een statische kapitaaldrempel.”

Economische neergang

In de komende stresstesten wordt onder andere gesimuleerd hoe banken zich houden onder een economische neergang 0,5 procent.

In een ander scenario wordt bekeken wat de gevolgen zijn als banken een verlies van 3 procent moeten nemen op Duitse tienjarige leningen en 7,6 procent op Britse leningen.

Deadline

Rond eind juni wordt de uitkomst van de stresstesten bekendgemaakt. Banken moeten voor eind april informatie inleveren voor de stresstesten, maar de Duitse toezichthouders hebben gevraagd of deze deadline kan worden verschuift met twee weken.

Aan het aantal banken die worden getest, zijn 5 instellingen toegevoegd. In Nederland doen Rabobank, ING, ABN Amro en SNS mee aan de stresstesten. Een complete lijst van de banken die worden getest kan hier worden bekeken.

Meer over de stresstesten in ons dossier