Je hebt een geweldig idee voor een online onderneming en je voert dit uit. Het wordt een succesvol bedrijf en een begrip online. Wie wil dit niet? Ik stond altijd versteld van dit soort ondernemingen. Nu weet ik dat je helemaal geen genie hoeft te zijn.

Ik dacht altijd: je moet niet alleen beschikken over een creatieve geest die zo’n goed idee bedenkt, maar je moet het ook kunnen bouwen en laten werken. Deze mensen moesten echt genieën zijn.

Intussen heb ik in de praktijk geleerd dat je helemaal niet zo geniaal hoeft te zijn. Het toverwoord is namelijk: partnerschap. Voor Happzy zijn we bij toeval op de beste partner gestuit die we ons konden bedenken. Wij hadden een goed idee, zij konden de software maken.

Als je een partner kiest is het heel belangrijk om op je intuïtie af te gaan. Dit klinkt misschien zweverig, maar niets is minder waar. Als je je niet op je gemak voelt bij een potentiële partner, kies dan niet voor deze partij. Laat je ook nooit door de prijs leiden. Beter een goed gevoel en iets duurder, dan goedkoper en een slecht gevoel. Wij zijn hier echt door schade en schande wijs van geworden.

Paniek

Door het vertrouwen wat je in elkaar hebt, kan je tegenslagen ook beter aan. Zeker met de ontwikkeling van software wil er nog wel eens iets misgaan of langer duren. Door een bug in de software waren bijvoorbeeld 5000 openingstijden van restaurants verloren gegaan.

Grote paniek, maar uiteindelijk bleek de schade een stuk kleiner én de oplossing van onze partner was top. We waren wel geïrriteerd geraakt door deze tegenslag, maar wisten van tevoren al dat het goed zou komen.

Zandloper

Als jij flexibel naar je partner toe bent, dan zal een goede partner ook flexibel naar jou toe zijn. Het uitvoeren van ons idee verliep in een zandlopervorm: eerst heel groot, toen heel klein en uiteindelijk werd het weer heel groot.

Niet omdat we niet wisten wat we wilden, maar de mogelijkheden bleken groter dan we van tevoren hadden kunnen bedenken. Onze partner is hierin, zonder gemor, meegegaan.

Afspraken

Vertrouwen en flexibiliteit zijn natuurlijk een mooi gegeven, maar je moet ook goede, financiële, afspraken maken. Stel een kader op waarbinnen je met elkaar aan de slag gaat. Sommige zaken zijn echter bij aanvang niet duidelijk, qua kosten, in te schatten.

Toch moet je ervoor zorgen dat je ook over deze zaken duidelijke afspraken hebt gemaakt, waarbij er voor jou een maximum bedrag is vastgesteld. Een eventuele verdere uitloop en extra kosten zijn dan voor het risico van je partner.

Extra gemotiveerd

En tot slot: als je een goed idee hebt, maar onvoldoende middelen, dan kan een partnerschap ook uitkomst bieden. Spreek van tevoren af dat de partner een deel van de winst krijgt voor een bepaalde tijd. Op deze manier hoef je geen aandelen aan een investeerder kwijt te raken.

Bovendien is deze partner extra gemotiveerd om jouw onderneming tot een succes te maken. Hij zal je een objectieve mening geven want hij investeert immers mee en is dus gebaat bij jouw succes.

Emma Blanchard is oprichter en mede aandeelhouder van Crusj, een reisorganisatie voor singles, en happzy,de onafhankelijk selectie van restaurants in 165 Europese steden (live in mei 2011).