AMSTERDAM - Ford-auto's kunnen binnenkort sneller accelereren, manoeuvreren en remmen. De autofabrikant heeft daarvoor een nieuw soort kunststof ontwikkeld dat auto-onderdelen lichter maakt.

Opmerkelijk is dat het nieuwe plastic is geïnspireerd op de samenstelling van Aero, de melkchocolade van Nestlé met luchtbellen. Ford heeft er nu voor gekozen om gasbellen te integreren in kunststof. Resultaat is een microscopische honingraatstructuur die volgens Ford gewicht bespaart en geen afbreuk doet aan de duurzaamheid en stevigheid van het materiaal.

Ford noemt het materiaal MuCell, een type kunststof dat ook efficiency-voordelen in het fabricageproces biedt. Binnen een uur zou er 33 procent meer onderdelen van MuCell gemaakt kunnen worden, dan het geval is met het huidige productieproces. Voor de Ford-fabriek betekent dit dat er energie en kosten worden bespaard.

Sneller en wendbaarder

"Voor de klant is dit een win-winsituatie", zei Ford tegen verschillende media. Auto's worden door het nieuwe plastic namelijk niet alleen sneller en wendbaarder, de fabrikant kan zijn wagens ook goedkoper aanbieden dan voorheen.

Ford zegt dat het MuCell-materiaal de aankomende jaren eerst toegepast gaat worden bij de beplating van de motoren van de Focus, C-MAX, Grand C-MAX, S-MAX, Mondeo en Galaxy. Het bedrijf heeft het doel om rond 2020 het gewicht van zijn kleine auto's met minimaal honderd kilogram te verminderen. Bij grote auto's ligt het streven rond de driehonderd kilogram.

Het lichtgewicht materiaal moet ook zorgen voor een reductie van CO2-uitstoot en brandstofverbruik.