AMSTERDAM - Mogelijk kunnen blinden in de toekomst weer zien dankzij een doorbraak van de Japanse wetenschap. In een lab in Kobe zijn stamceltechneuten erin geslaagd nieuwe netvliezen te laten volgroeien

Het netvlies is het weefsel aan de achterkant van het oog. Het stelt mensen in staat om te zien, door cellen die op licht reageren en deze informatie naar de hersenen sturen. Netvliesaandoeningen zoals bijvoorbeeld retinitis pigmentosa, dat voorkomt bij ongeveer één op de vierduizend mensen, kunnen resulteren in blindheid.

"We hadden niet gedacht dat we dit soort complexe structuren zouden kunnen maken," vertelde hoofdonderzoeker Yoshiki Sasai aan LiveScience. "Echt indrukwekkend is dat de structuur van het netvlies intern is geprogrammeerd. De cellen bevatten alle informatie die een netvlies moet bevatten." Het enige wat nog ontbrak aan het gecreëerde netvlies, was de doorbloeding en de zenuwverbinding die signalen naar de hersenen stuurt.

Hoge verwachtingen

De onderzoekers gaan de zelfgekweekte netvliezen nu testen, onder meer door te bekijken of de cellen daadwerkelijk licht kunnen opmerken en signalen naar de hersenen uitzenden. Mocht dit het geval zijn, dan gaat het team het netvlies implanteren bij muizen met retinale degeneratie en kijken wat de uitkomsten zijn.

Sasai zegt hoge verwachtingen te hebben. "We hebben een goede basis waar we de komende jaren op kunnen voortbouwen. Over een aantal jaren zijn we mogelijk in staat om ononderbroken netvliezen te leveren aan blinden."