DEN HAAG - Ondernemers in de industrie hebben in februari bijna een kwart (ruim 23 procent) meer omzet geboekt dan in dezelfde maand in 2010. Zo'n ongekende toename van de omzet is niet eerder voorgekomen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzetgroei was vooral het gevolg van de stijgende prijzen. De producten die de industrie verkocht waren bijna 13 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit de vrijdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

De omzetgroei was met bijna 36 procent het hoogst in de transportmiddelenindustrie. Ondernemers in de elektrotechnische- en machine-industrie (33 procent) en de basismetaal- en metaalproductenindustrie (27 procent) boekten ook een fors hogere omzet.

Aardolie

De omzetgroei in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducentenindustrie (28 procent) en in de voedings- en genotsmiddelenindustrie (13 procent) was bijna geheel toe te schrijven aan hogere prijzen.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in februari ruim 9 procent hoger dan in dezelfde maand in 2010. De productietoename is groter dan in de voorgaande maanden. De productie lag nog wel iets onder het niveau van voor de economische crisis, aldus het CBS.