Innovatie is een van de toverwoorden die consumenten graag willen horen. Maar wat is innovatie nu precies? De introductie van een nieuwigheid? Maar wat is nou weer een nieuwigheid. Wordt er eigenlijk nog wel écht geïnnoveerd?

Dat zijn zaken die bij mij naar boven komen. Ik profileer mezelf graag als eigenaar van een innovatief automatiseringsbedrijf. In een normaal gesprek gebruik ik het woord niet zoveel, maar op alle marketinguitingen mag ik het graag in de mond nemen. Maar wat wil ik er eigenlijk mee zeggen?

In feite is mijn doel om te laten merken dat ik niet bang ben om oude producten en gedachten om te zetten naar iets wat niemand anders doet. Een nieuwe insteek, waarvan ik overtuigd ben dat deze beter, logischer en makkelijker werkt. Is dat innovatie?

Lastig

In feite ontwikkel ik geen ‘nieuwe’ producten. De benadering mag misschien innovatief zijn, maar het eindproduct lost hetzelfde probleem op als een ander product eventueel zou kunnen. Mijn benadering is beter, zo luidt althans mijn eigen mening, maar is hij innovatief?

Af en toe is innoveren wat dat betreft lastig. Zijn er nog wel problemen die met automatisering nog niet opgelost zijn? Ik kom ze in mijn dagelijkse werk niet tegen.

Het zijn vaak min of meer bekende situaties die met een simpel regeldiagram op te lossen zijn en vervolgens om te zetten zijn in code. Je dondert er een database achter, maakt wat processflow diagrammen en denkt nog eens een paar keer goed na. En tádá, het product ligt op de plank.

Uitdaging

Ik zou graag eens een uitdaging aangaan. Iets automatiseren wat niemand heeft kunnen automatiseren. Een probleem aanpakken waar nog geen goede oplossing voor is bedacht.

Daar vervolgens een oplossing voor verzinnen en de ontwikkeling ervan doen. Dan doe ik mijn drang naar nieuwe dingen pas echt eer aan.

Oplossen

Met die bewustwording terug naar de oorspronkelijke gedachte: is het ontwikkelen van een nieuw product, om een probleem dat al opgelost is op een betere manier op te lossen, ook daadwerkelijk innoveren?

Naar mijn idee eigenlijk niet. Natuurlijk, er zitten wel wat aspecten aan, die te maken hebben met innovatie, maar puur innoveren is toch anders. Nu los ik voornamelijk problemen op in oplossingen die nog niet 100 procent werken.

Daarom ga ik binnenkort maar eens op zoek naar een oplossing, die er nog niet is. Even de radaren laten draaien, dat is goed voor mijn grijze massa. In de tussentijd ga ik nog even door met het oplossen van problemen in bestaande oplossingen. Vergis je niet, dat is ook leuk!