BRUSSEL - De Europese Commissie heeft een officiële steunaanvraag ontvangen van Portugal. Dat zei eurocommissaris Olli Rehn (monetair beleid) vrijdag.

Volgens Rehn vraagt het door schulden geplaagde land om tientallen miljarden euro's aan noodleningen. De Belgische minister van Financiën liet tegelijkertijd weten dat het noodpakket voor de Portugese overheid naar verwachting 80 tot 85 miljard euro groot zal zijn.

Het officiële verzoek werd al verwacht. Een woordvoerder zei dat de commissie meteen samen met de Europese Centrale Bank een missie naar Portugal zal sturen om de voorwaarden voor hulp te bespreken.

Noodfonds

Op vrijdag komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen in Hongarije. Hier zal gesproken worden over de voorwaarden van het leningenpakket. Er zijn verschillende fondsen in het leven geroepen waaruit leningen kunnen worden verstrekt. De Europese Commissie heeft een eigen fonds dat geld kan lenen.

De eurolanden hebben ook een speciaal investeringsvehikel opgezet dat leningen uitgeeft. Verder heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een groot bedrag beschikbaar gesteld voor in nood verkerende eurolanden.

Griekenland

Als Portugal inderdaad noodleningen krijgt, is het het derde euroland dat zich niet op eigen kracht kan financieren. Vorig jaar kregen Griekenland en Ierland al steun van de andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Spaanse minister van Financiën Elena Salgado zei vrijdag in een reactie dat Portugal ''de laatste zou zijn'' die een redding nodig heeft. Ze zei dat er geen sprake van is dat Spanje ook om noodleningen zal moeten vragen. Vorig jaar werden Portugal en Spanje vaak in een adem genoemd met Griekenland en Ierland als de zwakkere broeders van de eurozone.

De afgelopen weken is Portugal door de financiële markten langzaam richting noodhulp geduwd. De prijzen van Portugese staatsobligaties daalden.

Tegelijkertijd steeg de rente die investeerders eisen op nieuwe leningen aan de Portugese overheid. Hierdoor is het voor het land feitelijk onmogelijk geworden om zichzelf te financieren.

Harde voorwaarden

Het is belangrijk dat de Portugese regering beseft dat steun uit het noodfonds voor de euro alleen beschikbaar komt onder harde voorwaarden, zoals een forse rente en betrokkenheid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat vrijdag gezegd voor aanvang van een beraad met zijn collega's van de andere eurolanden in het Hongaarse Gödöllö.

De Jager onderstreepte dat niet alleen de demissionaire Portugese regering, maar ook de oppositie in dat land zich achter de voorwaarden moet scharen.