AMSTERDAM - Lex Hoogduin, Jeroen Kremers en Kees van Dijkhuizen zijn door De Nederlandsche Bank (DNB) voorgedragen om Nout Wellink op te volgen als president.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag op basis van bronnen. Bij DNB was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Het kabinet kiest binnenkort wie van deze drie namens Nederland gaat meebeslissen over het monetaire beleid dat door de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt wordt gevoerd.

Hoogduin, die tijdens zijn carrière diverse malen in dienst is geweest van DNB, zit sinds 2009 in de directie van de centrale bank. Eerder was de hoogleraar enige jaren hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Robeco.

Kremers is wereldwijd hoofd risicomanagement van Royal Bank of Scotland (RBS) en plaatsvervangend topman van de Nederlandse vestiging van RBS. Van Dijkhuizen is sinds 2005 financieel directeur bij zakenbank NIBC.

Kritiek

De termijn van Wellink loopt op 1 juli af. Hij is dan twee termijnen van zeven jaar topman van de centrale bank geweest. Wellink kreeg eerder veel kritiek op zijn optreden rond de verkoop van ABN Amro, het debacle rond de IJslandse internetbank Icesave en het faillissement van DSB Bank.