BRUSSEL - Portugal heeft bij de Europese Commissie nog geen formeel verzoek ingediend om financiële steun.

Zodra dat gebeurt zal de Commissie samen met de Europese Centrale Bank meteen een missie naar Lissabon sturen om de voorwaarden voor die hulp te bespreken.

Dat heeft een woordvoerder van de Commissie donderdag gezegd. Hij wilde niet speculeren over hoeveel geld Portugal nodig zal hebben. Daarvoor moet eerst de situatie precies worden beoordeeld.

Onduidelijkheid

Het formele verzoek wordt donderdag wel verwacht, maar er is nog onduidelijkheid over of de demissionaire regering van premier Socrates daartoe wel gemachtigd is.

De Europese ministers van Financiën, die dit weekeinde voor informeel overleg in Boedapest bijeen zijn, zullen de Portugese financiële crisis daar bespreken.

De Commissie verwacht dat het enkele weken zal duren voordat een definitief besluit over de hulp kan worden genomen. Dat is in elk geval op tijd voor de aangekondigde verkiezingen van 5 juni. Dat er een demissionaire regering zit, betekent niet dat geen onderhandelingen kunnen plaatsvinden, aldus de Commissie-woordvoerder.

Pot

Volgens de woordvoerder kan een beroep worden gedaan op de pot van het Europees Financieel Stabiliteits Mechanisme, waarin 60 miljard euro zit, en op het Europees Financieel Stabiliteits Fonds, waarvoor de eurolanden gezamenlijk 440 miljard euro aan garanties hebben toegezegd.

Brussel is niet bang dat de Portugese financiële crisis overslaat naar Spanje. De situatie in beide landen is volgens de Commissie niet vergelijkbaar.

''De Spaanse hervormingsplannen staan op de rails en zijn door het parlement goedgekeurd. De economische indicatoren zijn positief. Spanje is op de goede weg'', aldus de woordvoerder.