FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de mogelijkheid voor verdere renteverhogingen in de komende maanden open. Dat bleek donderdag uit de toelichting van ECB-president Jean-Claude Trichet op het maandelijkse rentebesluit.

Trichet gaf aan dat de ECB ''erg scherp'' blijft letten op de ontwikkeling van de inflatie. Deze opmerking diende in het verleden om de financiële markten voor te bereiden op een renteverhoging binnen twee maanden.

De Fransman waarschuwde dat de kans op hogere inflatie in de komende maanden groot is. Vooral de stijgende energieprijzen zetten druk op het prijspeil in de eurolanden. De renteverhoging van donderdag hoeft echter niet het begin van een serie van verhogingen te betekenen, aldus Trichet.

Verhoging

De ECB verhoogde de rente donderdag met een kwart procentpunt tot 1,25 procent. Die eerste renteverhoging sinds juli 2008 is bedoeld om de inflatie in de eurolanden te bestrijden. Die ligt al enkele maanden hoger dan het door de ECB nagestreefde doel van 2 procent.

Vooral in Duitsland is de vrees voor een sterke stijging van de inflatie daardoor behoorlijk opgelopen. Voor probleemlanden als Griekenland, Ierland en Portugal komt de renteverhoging echter beduidend minder goed uit. Zij zien de kosten die ze moeten betalen om geld te lenen daardoor nog verder oplopen.

Volgens Trichet was dat echter geen reden om af te zien van de renteverhoging. ''Wij zijn verantwoordelijk voor een stabiel prijsniveau. Alle beslissingen die we nemen zijn daarop gericht'', legde hij uit. '' Alle economieën hebben profijt van renteniveaus die ervoor zorgen dat inflatieverwachtingen binnen de perken blijven.''

Aangedrongen

Trichet gaf wel aan dat de ECB er bij Portugal op aan heeft gedrongen om financiële hulp te vragen aan de EU.

De meest recente gegevens wijzen er volgens de Franse centralebankpresident op dat de economische groei in de eurozone nog altijd toeneemt. De onzekerheid blijft echter groot, waarschuwde hij.