GENEVE - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verwacht dat de groei in wereldwijd verhandelde goederen dit jaar zal dalen ten opzichte van de recordgroei van 14,5 procent in 2010. Dat heeft de WTO donderdag gezegd.

De organisatie verwacht dit jaar ''een meer bescheiden'' expansie van 6,5 procent. Dat is wel boven het gemiddelde van 6 procent in de jaren 1990 tot en met 2008. In het crisisjaar 2009 daalde de wereldhandel met 12 procent.

''De scherpe stijging in volumes vorig jaar stelde de wereldhandel in staat te herstellen tot het niveau van voor de crisis, maar het is geen trend voor de lange termijn'', aldus de WTO.

Onzekerheid

De economen van de WTO houden een flinke slag om de arm bij de prognose voor dit jaar omdat ''de recente reeks van belangrijke gebeurtenissen wereldwijd een grotere mate van onzekerheid met zich mee brengt.''

Behalve de ramp in Japan wordt het vooruitzicht voor de korte termijn beïnvloed door stijgende prijzen van voedsel en andere eerste levensbehoeften en de onrust in voorname olie-exporterende landen.

''Nadelige ontwikkelingen in elk van deze elementen kan in potentie het economische herstel spaak laten lopen en daarmee de groei van de wereldhandel'', aldus de WTO.