AMSTERDAM - De Nederlandse regering geeft in de eerste helft van dit jaar 2 miljard euro meer uit dan was afgesproken in de Prinsjesdagbegroting. Dat schrijft minister van Financiën Jan Kees De Jager donderdag op zijn weblog.

"Dat is veel geld", zegt De Jager, maar het is volgens hem belangrijk om dat "in het juiste perspectief te zien". Hij wijst op de omvang van de totale begroting (ruim 250 miljard euro) en stelt dat het tekort vergelijkbaar is met voorgaande jaren.

De minister staat op het punt om al zijn collega-ministers uit te horen over de stand van zaken rond hun begroting, de zogeheten 'voorjaarsbilateralen'. "De woorden ‘tegenvaller’ en ‘probleem’ hoor ik vaker dan me lief is", aldus De Jager.

Er zijn ook meevallers, maar die ontvangsten moeten volgens de begrotingsregels worden gebruikt om de staatsschuld af te betalen.

Bij de presentatie van de Voorjaarsnota, op 1 juni, moet duidelijk worden hoe de gaten in de begroting worden gedicht. "Er is dus nog veel werk aan de winkel", aldus De Jager tot besluit.