BERLIJN - Acht vooraanstaande Duitse onderzoekbureaus hebben hun groeiraming voor de economische groei in eigen land bijgesteld naar 2,8 procent in 2011.

Bij de vorige berekening, in oktober vorig jaar, gingen ze nog uit van 2 procent. Dat percentage geldt nu voor 2012.

De denktanks, waaronder het Ifo Instituut, zeiden donderdag dat de olieprijs, de onrust in de Arabische wereld en de Europese schuldencrisis de grootste gevaren zijn voor de ontwikkeling van de economie.

Onrust

Wel nuanceerden de denktanks het effect van de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten op de olieprijs en, in het verlengde daarvan, op de wereldeconomie. ''De politieke onrust in de Arabische wereld is een risico voor de aanvoer van olie. De recente stijging van de olieprijs is echter grotendeels een reactie op de gezonde staat van de wereldeconomie. Slechts ongeveer 10 dollar per vat is toerekenbaar aan toegenomen bevoorradingsrisico's. Dat heeft maar een zwak effect op de economische groei.''

Naar verwachting is het Duitse begrotingstekort dit jaar gelijk aan 1,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Volgend jaar neemt het tekort verder af tot 0,9 procent van het bbp. In Europees verband is afgesproken dat het tekort maximaal 3 procent mag zijn.

Werkloosheid

De bureaus verwachten dat de werkloosheid in Duitsland dit jaar gemiddeld uitkomt op 6,9 procent van de beroepsbevolking ofwel 2,89 miljoen mensen. In 2012 volgt een daling tot 6,5 procent ofwel 2,71 miljoen werklozen.

De gemiddelde inflatie wordt voor dit jaar geraamd op 2,4 procent, terwijl de prijzen voor goederen en diensten volgend jaar naar verwachting 2 procent zullen stijgen.