AMSTERDAM - TrapCall, een iPhone-applicatie waarmee anonieme bellers te achterhalen zijn, heeft toegang gekregen tot de AppStore. Apple deed er liefst 201 dagen over om de toepassing van het bedrijf TellTech Systems goed te keuren.

Volgens de ontwikkelaar is TrapCall momenteel de enige app die nummers van anonieme bellers kan achterhalen. Wie tweemaal een oproep van een anonieme beller weigert, krijgt via de toepassing na enkele seconden het telefoonnummer dat toebehoort aan deze afgeslagen oproep. Wie geen oproep meer van een bepaalde anonieme beller wil ontvangen, kan deze met Trapcall op een zwarte lijst zetten.

Trapcall verdient geld door abonnementen te verkopen. Hoewel de applicatie zelf gratis is, heeft een gebruiker voor de functionaliteit een abonnement nodig dat tussen de 3,50 en 17,50 euro per maand kost. Uitgebreide abonnementen leveren ook tekstberichten of notificaties met de naam en zelfs het adres van de beller.

De applicatie is sinds deze week ook beschikbaar op de Blackberry en Android-mobieltjes. In de VS is de toepassing vooralsnog alleen beschikbaar in de Amerikaanse AppStore. Wie een account heeft voor de Amerikaanse App Store kan de applicatie wel downloaden, maar heeft voor gebruik wel een Amerikaans mobiel telefoonnummer nodig.