AMSTERDAM - Een Zweedse producent van eyetrackingapparatuur komt met een apparaat op de markt, dat consumenten in staat stelt hun computer met hun ogen te besturen. Het bedrijf Tobii denkt dat het systeem vooral geschikt is voor mensen met een motorische handicap.

PCEye, zoals het systeem heet, neemt in feite de functie van de muis over. Tobii zegt dat de technologie compatibel is met een breed scala aan software, maar is vooralsnog alleen te koppelen aan het Windows-besturingssysteem. PCEye zou door meerdere gebruikers beheerd kunnen worden, een eigenschap die interessant is voor klaslokalen.

Het apparaat zou 95 procent van de oogbewegingen kunnen herkennen, ongeacht de oogkleur, lichtomstandigheden en bewegingen van het hoofd. Door de ogen te knipperen of te focussen, kunnen gebruikers tussen vensters schakelen of pictogrammen en links selecteren. Ook in- en uitzoomen zou mogelijk moeten zijn.

Eerder toonde Tobii op hightechbeurs CeBIT 2011 al een prototype laptop van Lenovo, dat met de ogen te besturen is. Toen kondigden de Zweden aan dat ze de techniek ook beschikbaar willen maken voor de gamingwereld. "Vanwege die aankondiging werden we overweldigd door positieve reacties", zei Tobii-COO Tara Rudnicki gisteren tegen techsite Gizmag.

Tobii verwacht dat de eyetrackingapparatuur zo'n 5000 euro gaat kosten.