AMSTERDAM - BMW heeft bij vakbeurs Innovation Days in München plannen onthuld voor de ontwikkeling van een nieuw aandrijfsysteem, dat op basis van een acht-versnellingsbak kan draaien. Het systeem past zich automatisch aan de wegomstandigheden aan.

Automobilisten kunnen bijvoorbeeld de aandrijving bijstellen als het regent. Daardoor is er minder gevaar dat de auto slipt. Ook kan het systeem een naderende haarspeldbocht herkennen en een BMW automatisch laten terugschakelen naar een geschikte versnelling om de bocht te kunnen beheersen.

Het systeem maakt gebruik van verschillende technieken, zoals GPS, een draadloze dataverbinding, Dynamic Stability Control (DSC), radarsensoren en aan de voor-en achterzijde gemonteerde camera's.

In theorie kan het aandrijfsysteem zich aan een lange reeks situaties aanpassen. De enige barrière is het aantal data dat het systeem kan binnenhalen en verwerken. Hierover is nog niets bekend. Evenmin is nog duidelijk wanneer BMW ook daadwerkelijk het systeem op de markt gaat brengen.