AMSTERDAM - Het overnameverbod dat de Europese Commissie heeft opgelegd aan ABN Amro, zal maximaal vijf jaar gelden. Dat liet de bank woensdag weten.

Brussel gaf dinsdag definitief toestemming voor de steun die de Nederlandse overheid ABN Amro heeft gegeven. Daarbij werd een aantal beperkingen opgelegd. Niet alleen mag ABN Amro geen andere bedrijven overnemen, ook mag de bank niet prijsvechten en niet adverteren met het feit dat de overheid de eigenaar is.

De meeste maatregelen zijn voor de duur van drie jaar opgelegd. Het overnameverbod kan echter met twee jaar worden verlengd. Dat zal gebeuren als de staat over drie jaar nog steeds de meerderheidsaandeelhouder van ABN Amro is.

Uitzonderingen

Volgens ABN Amro zijn uitzonderingen op het verbod mogelijk. Die gelden onder meer als de door de bank over te nemen activiteiten in waarde onder een bepaalde grens liggen.

Verder mag de bank enkele jaren geen rente betalen op bepaalde financiële instrumenten, zoals preferente aandelen. Wel mag ABN dividend uitkeren. Onlangs maakte de bank bekend dat met de staat is afgesproken dat in principe 40 procent van de winst wordt uitgekeerd als dividend.