AMSTERDAM - Jarenlang kon een speciale coating van lijm lekke fietsbanden zelf laten helen. Michelin verbetert dit systeem door de binnenband van een profiel te voorzien.

Bij het reguliere systeem vult een coating van lijm het gat in de binnenband. De nieuwe binnenband, genaamd Protek Max, heeft een profiel van cirkels aan de ene kant en rechthoeken aan de andere kant. Dit moet ervoor zorgen dat de binnenband minder verschuift.

Het profiel zorgt er ook voor dat de band onder hoge druk niet uitzet maar dichtgedrukt wordt. Door de luchtdruk die binnen de band ontstaat, sluiten gaten beter af.

Wedstrijdfiets

Michelin stelt dat de Protek Max beter lucht kan vasthouden dan hun eerdere zelfhelende binnenbanden. De juiste druk zou tot twee keer langer gelijk kunnen blijven. Michelin verwacht grote mogelijkheden voor de band liggen in de wielersport, maar de band is nog niet beschikbaar voor wedstrijdfietsen. Maar voor consumenten met gewone stadsfietsen en mountainbikes is de binnenband voor negen dollar beschikbaar.