DEN HAAG - Ondernemers denken heel verschillend over het aantal gewenste koopzondagen. 

Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder winkels in de woonbranche en mode-, schoenen- en sportzaken in opdracht van brancheorganisatie CBW-MITEX. Aan het onderzoek namen 787 ondernemingen met 2734 vestigingen deel.

De meeste winkels in het midden- en kleinbedrijf (90 procent) vinden het aantal door hun gemeente toegestane koopzondagen genoeg.

Bij een verruiming geeft 55 procent aan het aantal openstellingen op zondag gelijk te zullen houden, 14 procent wil vaker open zijn en andere laten het afhangen van de omstandigheden.

Grootwinkelbedrijf

Bij ondernemers in het grootwinkelbedrijf ligt dat anders. Twee derde van hen zou meer dan 26 zondagen per jaar open willen zijn in de grotere gemeenten. Bij kleinere vestigingsplaatsen willen veel grootwinkelbedrijven de opstelling op zondag laten afhangen van de lokale omstandigheden.

Eén landelijke afspraak over het aantal koopzondagen gaat op lokaal niveau dan ook niet goed functioneren, concludeert CBW-MITEX. ''Daarvoor zijn de situaties per gemeente te verschillend.'' De brancheorganisatie pleit ervoor per gemeente te bekijken wat het beste is.

Grootte

De grootte van de vestigingsplaats, de geografische ligging en de omvang van de onderneming spelen een belangrijke rol in de overwegingen van ondernemers om meer of minder open te willen gaan, aldus de brancheorganisatie.

De uitslag van het onderzoek is ook in lijn met de vele rechtszaken die kleinere winkeliers over de Winkeltijdenwet hebben gevoerd, zegt advocaat Thomas van Vugt. ''Het is vrijwel zonder uitzondering steeds de kleine winkelier die het juridische gevecht moet aangaan met de grote winkelketens om naleving van de Winkeltijdenwet af te dwingen.''

Zondag

Volgens de huidige regels mogen winkels vaker op zondag open zijn dan twaalf keer per jaar als het gebied belangrijk is voor toerisme. In een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66 zouden de gemeenten zelf moeten beslissen over het toestaan van koopzondagen. De Tweede Kamer moet zich nog buigen over deze initiatiefwet.