UTRECHT - De vakbonden vinden dat staatssecretaris Bleker (Economische Zaken) postbedrijven die zich niet aan cao-afspraken houden, per direct moet verplichten om een deel van hun postbezorgers in dienst te nemen, zoals de regering dat eerder ook heeft toegezegd.

De postbezorgers in kwestie mogen dan dus niet langer werken op basis van stukloon.

De staatssecretaris hanteert deze maatregel als een stok achter de deur, maar pas per 1 januari 2014. Dat is te laat, vinden de bonden.

Vorige week kwamen bonden en de nieuwe postbedrijven overeen dat vanaf najaar 2013 80 procent van het personeel een arbeidsovereenkomst moet hebben. Voor die tijd moeten de postbedrijven langzaam toewerken naar dit percentage.

Bleker

De vakbonden vinden dat Bleker dit groeipad moet volgen en zijn maatregel dus ook al voor 2014 hierop moet afstemmen.

Bleker zet het akkoord op losse schroeven, vinden de bonden. Werkgevers hoeven nu alleen maar de cao op te zeggen, om voorlopig af te zijn van de verplichting om met arbeidsovereenkomsten te werken.

GroenLinks

GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis noemt de actie van Bleker frustrerend en uiterst teleurstellend. Hij vraagt zich af waar de staatssecretaris staat. ''In elk geval kiest hij hiermee niet de kant van de postbezorgers'', aldus het Kamerlid.

De Tweede Kamer had Bleker eerder de opdracht gegeven om een stevige stok achter de deur te houden om mee te dreigen richting de nieuwe postbedrijven. Maar volgens Braakhuis maakt Bleker dat hiermee niet waar.

Doel

Volgens een woordvoerder van Bleker heeft de staatssecretaris een helder doel neergelegd voor de postbedrijven. ''Verder mag iedereen zijn eigen verwachtingen hebben'', stelde de zegsman in reactie op de verontwaardiging bij de bonden.

Donderdag is er in de Tweede Kamer een debat over het conflict in de postmarkt. Braakhuis gaat de staatssecretaris vragen de huidige maatregel in te trekken en met een nieuwe te komen waarin strengere eisen worden gesteld aan de nieuwe postbedrijven als ze er met de bonden niet uitkomen.