Hoewel Schouten & Nelissen en ICA al langer samenwerken, is het bedrijf sinds dit jaar officieel partner van de Young Professional of the Year-verkiezing. Trainer Suzanne Kietselaer nam onlangs plaats de jury en denkt inhoudelijk mee aan de invulling van de verkiezingsdagen

Kietselaer is een van de zes juryleden die in totaal 21 genomineerde Young Professionals de komende tijd zal beoordelen.

"In verschillende programmaonderdelen moeten de genomineerden zichzelf bewijzen als dé Young Professional van het jaar", vertelt de trainer.  Zij worden beoordeeld op vijf criteria waaraan de Young Professional van vandaag moet voldoen. Op 4 maart vond het eerste event ‘meet the nominees’ plaats."

"Tijdens deze dag moesten alle deelnemers zichzelf onder andere ‘verkopen’ door middel van een elevator pitch. Daarnaast moesten zij zich bewijzen tijdens andere programmaonderdelen in het kader van personal branding en netwerken."

Case Day

Ook inhoudelijk werkt Suzanne enthousiast mee aan de invulling van de verkiezing. "Momenteel zijn we de laatste voorbereidingen aan het treffen voor de zogenaamde Case Day op 20 april. Deelnemers krijgen de opdracht een business plan te schrijven dat past bij de economie van nu. Tijdens de Case Day moeten ze dit plan presenteren in een Dragon’s Den en de jury overtuigen waarom te investeren in dit idee. 

"Verder gaan ze deze dag onder andere een outdoor-oefening doen, een beïnvloedingsspel en een deelnemen aan een improvisatietheater over lef. Tussen de evenementen door moeten de deelnemers campagne blijven voeren via onder andere social media, om stemmen te winnen."

Grande finale

Op 26 mei is de grote landelijke ‘uitslagdag’. Dan geeft de jury het antwoord op de vraag: Wie is de Young Professional van het jaar 2011? "Het is een speciale dag waarop niet alleen de winnaar bekend gemaakt wordt. Alle deelnemers krijgen feedback over hun deelname. Iedereen wil tenslotte weten hoe ze het hebben gedaan.

De verkiezing wordt afgesloten met een groot feest in Amsterdam. Wat er dan gaat gebeuren kan ik nog niet verklappen, maar dat het een grote happening wordt is zeker!’High potentials

Nu de strijd is losgebarsten, realiseert Suzanne zich dat zij met een bijzondere groep te maken heeft. "Ik ben echt onder de indruk van de deelnemers. Het zijn echt high potentials, en dat zie je! Naast een of meerdere afgeronde studies hebben ze vaak bestuurswerk en bijzondere stages afgerond. 

 We hebben hier zeker te maken met de top van de Young Professionals in Nederland. Bovendien willen ze graag uitgedaagd worden en laten zien wat ze in huis hebben. Dat maakt het zo’n leuke doelgroep om mee te werken."

Managers van de toekomst

Ook in het dagelijks leven werkt Suzanne regelmatig Young Professionals. "Young Professionals zijn de leiders van de toekomst! Het is dus ontzettend belangrijk om aandacht te besteden aan deze groep en ze goed te ondersteunen in hun ontwikkeling. Hoewel het een hele diverse doelgroep is, en elk zijn eigen ontwikkelvraagstukken heeft, zijn het toch vooral de keuzedilemma’s die in de meeste gevallen de boventoon voeren: hoe vorm ik mezelf en mijn loopbaan?"

"De Young Professional of the Year-verkiezing is een goede manier om deze managers van de toekomst in de schijnwerpers te zetten. Young Professionals zijn immers steeds meer schaars. En de winnaar? Die kan zich geen betere free publicity wensen dan dit natuurlijk!’ besluit Suzanne.

Naar de verkiezingssite