AMSTERDAM - Onderzoekers aan de University of Illinois hebben een interessante ontdekking gedaan. Zij ontwikkelden een transistor van de stof grafeen, die geen warmte afgeeft. Dit zou betekenen dat computerchips zelfkoelend zouden kunnen worden.

Dit meldt de website DailyTech. Chips op basis van silicium geven veel hitte af, een fenomeen dat vaak waar te nemen is bij smartphones. Grafeen heeft de eigenschap dat het warmte-effect minder is dan het koelingseffect.

Onderzoek naar grafeen is relatief jong. De stof heeft als eigenschap dat het slechts één laag atomen dik is. Mede daarom kostte het produceren van een kubieke centimeter grafeen in 2008 nog honderd miljoen dollar. Daarna is de productie op grote schaal snel goedkoper geworden.

Voordelen

Professor William King, die deel uit maakt van het onderzoeksteam, stelt dat de transistor van grafeen twee voordelen heeft tegenover de standaard chip van silicium. Het apparaat kan de uitgestoten warmte recyclen tot bruikbare energie en het zou koelsystemen in computers overbodig kunnen maken.