DHAKA - Nobelprijswinnaar en oprichter van de Grameen Bank voor microkredieten Muhammad Yunus stopt met zijn werk voor die bank in Bangladesh.

Hij maakte dat dinsdag bekend, nadat de hoogste rechterlijke instantie in het land het hoger beroep tegen zijn ontslag had verworpen.

De centrale bank ontsloeg de 70-jarige oprichter van de bank voor microkredieten op 2 maart, omdat hij te oud zou zijn.

Yunus negeerde het ontslag en ging gewoon weer aan het werk. Tegelijk vocht hij zijn ontslag bij de rechter aan. Het Hooggerechtshof wees het beroep in hoogste instantie af.

Toespraak

''Het is mijn tijd te vertrekken'', zei Yunus in een toespraak tegen enkele honderden stafleden van de bank. ''Ik zocht gerechtigheid bij justitie. Maar gezien het vonnis kan ik nu alleen maar opstappen bij Grameen Bank.'' Yunus zei al eerder te willen vertrekken, maar gebleven te zijn ''op jullie verzoek''.

De pensioenleeftijd voor bankdirecteuren in Bangladesh is 60 jaar. Volgens de centrale bank had Yunus zijn termijn zelf onrechtmatig verlengd. Critici denken dat het ontslag mogelijk politiek gemotiveerd is, omdat Yunus te veel kritiek zou hebben op de regering.

Yunus kreeg voor zijn pionierswerk bij het verstrekken van microkredieten aan arme mensen in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede.