Een vriendin van mij heeft een kind. En niet zomaar een kind; nee, een kind in de “waarom-fase”. Nieuwsgierig als hij is vraagt hij maar raak: zo werd mij al gevraagd waarom ‘mijn haar zo groot is’, waarom ik schoenen met hakken draag en waarom de letter van mijn beeldlogo is gemaakt van blaadjes.

Het moge duidelijk zijn; de vragen zijn zeer uiteenlopend. De vraag die mij stof tot nadenken gaf, was toen zijn moeder tijdens een treinreis tegen hem ‘en nu moet je gaan zitten’.

Zijn waarom-vraag had, vermoedelijk omdat hij deze al mínstens vijftien keer gesteld had in de laatste twee uur, een effect op zijn moeder als een vlag op een rode stier; straf was het gevolg. Geen koekje. Ik zag dat hij een ‘waarom krijg ik geen koekje meer’ nog nét kon inslikken.

Waarom eigenlijk

Menig therapeut en trainer focust op het verschil tussen willen en móeten. Want als je het eens van een afstandje bekijkt, móeten wij best veel in ons leven.

Van marketeers (weet je wat jij zou moeten doen?), van vrienden (jij moet echt eens naar dat nieuwe restaurant gaan, echt iets voor jou!) en van onszelf (ik moet nu mijn administratie doen). Waarom moet dat eigenlijk allemaal?

Recalcitrant

Die waarom-vraag is eigenlijk zo gek nog niet. Waarom móet iets? En, alle recalcitrante mensen opgelet, wát als ik het niet doe? Met een groep trainees hebben we dat ooit als huiswerk meegenomen: per dag twee dingen níet doen die wél moeten. Van onszelf.

De conclusie; de wereld blijft draaien. Óók als je een keer niet doorwerkt in de pauze terwijl je haastig een boterham in je holle kies propt, net als collega’s. Waarom doen zij dat eigenlijk? (Goede vraag!)

Prioriteit

Op het moment dat je jezelf regelmatig de waarom-vraag stelt in combinatie met het woord “moeten”, zul je wellicht voor een aangename verrassing komen te staan. Heel veel dat lijkt te moeten blijkt niet noodzakelijk.

Veel van wat je van jezelf moet, wíl je niet eens echt. En zo ontstaat een persoonlijke prioriteitenlijst. Wat vind ik echt belangrijk, wat kan later, en wat kan ik veranderen of zelfs weglaten?

Moet-vrij

Met een moet-vrij hoofd werkt het lekkerder. Ook als ZZP'er, kan ik vertellen. Want ZZP'ers moeten nogal wat van zichzelf.

Ik wil je uitdagen. Probeer een dag lang niks te moeten. Voel je een “moetje” opkomen? Vraag jezelf waarom dit moet.

Wellicht ontdek je dat je niks moet. Behalve ademen. Hoewel; even niet ademen schijnt ook verfrissend te kunnen werken, daar zijn hele meditaties op ontwikkeld. Zolang je maar de keuze hebt om het daarna weer op te pakken. Lang leve de keuzevrijheid, lang leve het ont-moeten!

Sanne Nuij van Arnhem is eigenaar van Plan T en geeft trainingen over leerstijlen, ontwikkeling en communicatie. Ook is zij ontwikkelaar van de training/ methodiek “Leuk! Veranderen”. Volg Sanne via twitter.com/SanneNvA