AMSTERDAM - Chirurgen kunnen hun werk een stuk hygiënischer verrichten. Hongaarse studenten ontwikkelden een scanner die nagaat of de handen van chirurgen schoon genoeg zijn.

De Stery-Hand bestaat uit een zwarte doos met daarin een digitale camera. Door middel van UV-licht kan worden nagegaan waar er geen desinfecterende zeep op de handen is geraakt. Een monitor geeft de resultaten weer.

De studenten van de Budapest University of Technology wonnen met het apparaat de eerste prijs bij de European Innovact Campus Awards van 2011, waar innovatie startups gepresenteerd werden.

Hygiëne

Het apparaat kan een groot probleem oplossen. Hoewel chirurgen vaak hun handen wassen komt het toch voor dat patiënten overlijden door een ziekenhuisinfectie. Jaarlijks sterven er 15.000 mensen in Europa en 90.000 in Amerika aan het gebrek aan hygiëne in een ziekenhuis. Het voorkomen van een ziekenhuisinfectie kan een ziekenhuis zowel kosten als tijd besparen. Geschat wordt dat de markt voor desinfecterende handzeep in 2015 ongeveer vierhonderd miljoen dollar bedraagt.