ALMERE - Autoleasebedrijf LeasePlan, dat nog altijd gebruik maakt van een garantieregeling van de staat, gaat voor een bedrag van 2,9 miljoen euro aan salarissen en bonussen uitkeren aan zijn drie bestuurders over 2010.

Dat blijkt uit het maandag verschenen jaarverslag van de financiële instelling. Het voorgaande jaar was dit 2,4 miljoen euro. LeasePlan wil niet zeggen hoe hoog het bedrag aan bonussen is dat aan de top wordt uitgekeerd.

Het bedrijf maakt nog altijd voor 5 miljard euro gebruik van een garantieregeling van de staat. Nederlandse financiële instellingen deden hier in 2009 tijdens de crisis massaal beroep op om geld te kunnen lenen.

Boos

Het CDA is, bij monde van financieel woordvoerster Elly Blanksa, "boos". "Het kan niet zo zijn dat een bedrijf, dat staatssteun heeft gehad om de zaken vlot te trekken tijdens een moeilijke periode, zoveel geld uitkeert aan salarissen en bonussen", aldus de politica.

Blanksma's boosheid richt zich op twee zaken. "Ten eerste klopt het niet dat LeasePlan zich niet aan de transparantierichtlijnen uit de Code Banken hoeft te houden, ze zijn gewoon een bank." Door het gebrek aan transparantie weet niemand, ook Blanksma niet, hoeveel er precies is uitgekeerd aan salarissen en bonussen.

Terugstoren

"Ten tweede gaat het om een zeer hoog bedrag voor drie bestuursleden, wat niet goed is voor het herstel van vertrouwen in de financiële sector", vervolgt Blanksma. "Ik doe een beroep op het bedrijf om de bonussen terug te storten en matiging te betrachten wat beloningen betreft."

Volgens Blanksma gaat minister De Jager van Financiën ervoor zorgen dat ook LeasePlan onder de Code Banken komt te vallen.

Leasen

Het autoleasebedrijf uit Almere, dat wereldwijd ongeveer 6200 werknemers telt, heeft een portfolio met leasecontracten ter waarde van ongeveer 14 miljard euro. Het bedrijf is een actieve speler op de kapitaalmarkt om de aankoop van de auto's te financieren.

LeasePlan, sinds 1993 in het bezit van een banklicentie, ging in november 2008 als eerste financiële instelling een regeling aan voor 1,5 miljard euro, waarna het bedrijf nog vier keer gebruik van de regeling van de staat. Later maakten ook ING, SNS, NIBC en Fortis Bank Nederland gebruik van de garantieregeling.