AMSTERDAM - Liberty Global, de moedermaatschappij van UPC, wil een bod doen op Ziggo. De aandelen van Ziggo zouden te koop zijn. De eigenaren van Nederlands grootste kabelbedrijf denken ook aan een beursgang.

De belangstelling van UPC-moeder Liberty Global voor Ziggo komt nadat persbureau Reuters vrijdag meldde dat Ziggo mogelijk een notering krijgt aan de beurs.

De twee investeringsmaatschappijen die eigenaar zijn van Ziggo, Cinven en Warburg Pincus, willen met een beursgang cashen. De waarde van Ziggo wordt ingeschat op 7 miljard euro.

Commentaar

Ziggo heeft tot nu toe elk commentaar op de mogelijke beursgang geweigerd. Nadat Reuters vrijdag de plannen voor de beursgang meldde, kwam de Financial Times dit weekeinde met het nieuws dat Liberty Global interesse had in Ziggo. Daarmee zou een beursgang worden voorkomen.

Shane O’Neill, een van de topmannen van Liberty Global, zegt tegen de Financial Times dat de twee eigenaren van Ziggo alleen maar geïnteresseerd zijn in geld. De plannen voor een beursgang hoeven een eventuele overname niet in de weg te staan, zegt hij. “Als wij met een beter bod komen, kiezen ze voor ons.”

De chief strategy officer van Liberty Global zegt niet te verwachten dat de Nederlandse mededingingsautoriteiten bezwaar zullen hebben tegen de vorming van een monopolist, bestaande uit de nummers een en twee van de kabelmarkt. “Het is een situatie die ook bestaat in Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje.”

Concurrentie

Naar verluid krijgt Liberty Global concurrentie van investeringsmaatschappijen CVC en Hellman & Friedman, die ook een bod overwegen voordat het tot een daadwerkelijke beursgang van Ziggo komt.

Cinven en Warburg Pincus zijn nu vijf jaar eigenaar van Ziggo, dat is ontstaan uit de kleinere kabelmaatschappijen Multikabel, Essent Kabelcom en Casema. Die drie zijn in een korte periode stuk voor stuk in handen gekomen van de twee investeerders, die in totaal grofweg 5,4 miljard euro voor de drie kabelbedrijven betaalden.