BUNNIK - De verkoop van nieuwe personenauto's is in het eerste kwartaal van dit jaar zo goed als een kwart hoger uitgekomen dan in dezelfde drie maanden van vorig jaar. Dat maakten brancheorganisaties Bovag en RAI maandag bekend.

Over de eerste drie maanden van het jaar werden 180.622 personenwagens verkocht, tegen 145.063 vorig jaar, een stijging van 24,5 procent.

In de maand maart werden 56.762 auto's op naam gezet, dat is 26,8 procent meer dan in maart vorig jaar toen 44.749 nieuwe auto's de showroom verlieten.

Volkswagen

Wederom was het merk Volkswagen het best verkocht in de maand maart, gevolgd door Fiat, Renault, Peugeot en Ford. Het meest verkochte model was ook niet voor het eerst de Volkswagen Polo.

De autoverkopen zijn na een dramatisch verlopen 2009 sinds medio vorig jaar bezig aan een opmars. Het jaar 2010 werd afgesloten met een verkoopstijging van bijna 25 procent.

Bovag verwacht dat de verkopen dit jaar ver boven de eerdere voorspelling van 480.000 auto's uitschieten. ''We komen zeker boven de 500.000 uit'', zegt een woordvoerder van Bovag.

Fiscaal beleid

De brancheorganisatie waagt zich echter nog niet aan een concrete voorspelling omdat dit afhangt van het toekomstige fiscale beleid van de politiek. Het gaat daarbij vooral om het beleid rond de aanschafbelasting (BPM) en de Motorrijtuigenbelasting (MRB).

De zogenoemde autobrief van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën, waarin hij zijn visie op fiscale automobiliteit schetst, is volgens Bovag cruciaal.

Deze wordt binnen een aantal maanden verwacht. ''We zien dat afgelopen maand zo'n beetje een derde van de verkopen, BPM en MRB-vrije auto's waren. Dat betekent dat de Nederlandse consument erg gevoelig is voor de fiscale stimulering'', aldus de Bovag zegsman.