MOUTAIN VIEW - Bij internetgigant Google gaat vanaf maandag een nieuw tijdperk in als mede-oprichter Larry Page de leiding over het concern herpakt. De 38-jarige Page zou de sfeer uit de begintijd willen terughalen en zich willen gaan richten op een aantal kerndiensten, zoals de advertentieverkoop, Youtube en Android.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal schreef vorige week dat losse, minder succesvolle projecten, zoals Google Health, zullen worden afgebouwd. Page zou wel verder willen met Google Books.

Aan Page de taak om de concurrentie met socialenetwerksites als Facebook aan te gaan, die steeds meer uit dezelfde (advertentie)vijver vissen. Bovendien heeft Google meer en meer te maken met regelgevers. Vorige week diende aartsrivaal Microsoft nog een klacht in tegen Google bij De Europese Commissie wegens misbruik van zijn dominante positie.

In de beginperiode stond Page ook al aan het hoofd van de zoekmachinegigant, maar hij stond zijn functie toen af aan de meer ervaren Eric Schmidt. Schmidt, die tien jaar leiding gaf aan Google, blijft wel werkzaam in de Google-top. In tien jaar tijd is het aantal werknemers van Google gegroeid van zo'n 200 tot ongeveer 24.000.