AMSTERDAM - Ben Woldring richtte ooit op basis van een middelbare school-opdracht Bellen.com op. Nu is zijn bedrijf Bencom aanbieder van negen vergelijkingssites en zet het een miljoenenbusiness om. Tijd voor wat zelfreflectie. Deel 1.

Ben Woldring’s thuisbasis
Ben Woldring begon op dertienjarige leeftijd al met ondernemen. De vrijstaande villa in het Groningse boerendorp Usquert, van waaruit hij als tiener zijn internetimperium opzette, is nog altijd zijn thuisbasis. Hoe kijkt hij nu tegen zichzelf en de wereld aan?

“Waarom ik nog altijd vanuit Usquert werk? Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste vind ik het lekker om in een rustige omgeving te wonen, en van daaruit de drukte op te zoeken. Ik vind het heerlijk om congressen in de Randstad te bezoeken en daar andere webentrepreneurs te ontmoeten.

Evenals ik het geweldig vind om naar buitenlandse metropolen te gaan. Ik zit regelmatig in Londen voor een reeks afspraken. Dan vind ik het heerlijk om mijn laptop open te klapppen in een Pret a Manger. Ik geniet dan echt van zo’n wereldstad, waar de tijd nooit stil lijkt te staan, maar als ik hier terugben, dan heb ik tenminste wel de rust om meteen aan de slag te gaan.

“Verder heb je in het Groningse heb toch een zekere nuchterheid. Er wordt hier misschien eerder nagedacht over of iets werkt, in plaats van of het er mooi uitziet. Zo kijk ik ook tegen Bencom aan. Uiteindelijk gaat het er bij een website niet om hoe mooi die eruit ziet, maar wat de bezoeker er aan heeft. Een horeca-ondernemer kan wel telkens een nieuwe vloer, servies, menukaart bedenken, maar dat laat misschien alleen zijn uitgaven stijgen. Een geweldige kok met een waardeloze inrichting daarentegen, levert toch nog altijd een klantenstroom op.”