AMSTERDAM - Ben Woldring richtte ooit op basis van een middelbare school-opdracht Bellen.com op. Nu is Bencom aanbieder van 9 vergelijkingssites en zet het een miljoenenbusiness om. Tijd voor wat zelfreflectie. Deel 2.

Ben Woldring als entrepreneur:

Ben Woldring wordt met negen eigen websites inmiddels gezien als een rasentrepreneur. Hoe word je dat eigenlijk? En hoe blijf je dat? Woldring wijst erop dat je niet te lang moet denken, maar vooral doen en daarnaast in eerste instantie binnen je eigen kennissensfeer advies inwinnen.

"Vrienden zeggen wel eens tegen me ‘Ben, het ondernemerschap, dat lijkt me ook wel wat’. Dan zeg ik: doe het nu, direct, want je zit nog in je studententijd. Het is een boodschap die ik het publiek ook wil meegeven als ik een presentatie geef. Op het moment dat je een business idee hebt, leg het dan niet eerst nog voor aan anderen. Want voor je het weet, discussieer je het dood en blijft er niets van het originele plan over. Ik geloof niet in businessplannen op vele pagina’s papier. Een plan moet passen op de achterkant van een sigarendoosje, anders is het idee in beginsel niet ok.”

“Verschil met de tijd waarin ik startte, is wel dat alle websites tegenwoordig erg up-to-date zijn en constant met nieuwe toepassingen komen. Ruim elf jaar geleden mijn eerste website aan het HTML’en was, moest ik daarvoor een hele vakantie opofferen. Dat kon toen nog, want het web was gewoon nog niet zo ver. Als je vandaag de dag met een bepaald web concept in gedachten rond loopt, moet je wel wat kapitaal hebben om in ieder geval een beetje een goed functionerende site te hebben.”

“Meedingen voor de Ernst & Young Entrepreneur of the Year-award, is een echt waanzinnig mooi gebeuren. Dat kan ik echt iedereen aanraden. Want als winnaar word je lid van een sociëteit van entrepreneurs, die zich allemaal in de top van het zakenleven bevinden. Drie à vier keer per jaar komen we bij elkaar in Kasteel Nyenrode, en dan wisselen we ervaringen uit.”

“Je ziet er de directeur van Uniekaas, Coolblue en Zeeman rondlopen en denkt misschien eerst ‘Wat heeft dat met elkaar te maken?’ Maar bij een mix van deze mensen doe je inspiratie voor een heel jaar op. Als je bijvoorbeeld zegt ‘Ik wil een bedrijf overnemen, wie heeft er een gouden tip?, dan schuiven er zo’n tien ondernemers met je aan tafel, die geheel belangeloos met je over hun eigen ervaringen praten. Daar kan geen adviseur tegen op, dat is echt super.”