DEN HAAG - Brazilië is in 2014 gastheer van het WK-voetbal en in 2016 van de Olympische Spelen en daar hoopt het Nederlandse bedrijfsleven van te profiteren.

De sportevenementen zullen het luchtvervoer van en naar dat Zuid-Amerikaanse land met 50 procent laten stijgen, vermoeden de kenners.

De Nederlandse luchtvaartbranche ruikt kansen en brengt daarom van maandag tot en met vrijdag een bezoek aan het land, in de hoop orders binnen te halen.

Vertegenwoordigers van KLM, Schiphol en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium gaan mee met het handelsbezoek, dat onder leiding staat van Jeroen Fukken, directeur luchthavens van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De reis is een vervolg op de handelsmissies van het ministerie in 2009 en 2010 onder leiding van toenmalig minister Camiel Eurlings (Verkeer) met toenmalige bewindslieden.

Staatsbedrijf

Er staan bezoeken aan enkele luchthavens op het programma. Brazilië heeft in totaal ongeveer tweehonderd luchthavens en daarnaast vele kleine vliegvelden. Van deze luchthavens vallen de 67 belangrijkste onder beheer van het Braziliaanse staatsbedrijf Infraero. Fukken spreekt in Rio de Janeiro en Sao Paulo met deze organisatie. Ook heeft hij een ontmoeting met de Braziliaanse luchtverkeersleiding.

Daarnaast praat hij met een aantal grote aannemers uit Brazilië. De nadruk ligt in deze gesprekken op het onder de aandacht brengen van de kennis en expertise van het Nederlandse bedrijfsleven in Brazilië en het verder aanhalen van de banden tussen beide landen. Nederlandse bedrijven zijn deskundig in het ontwikkelen van bagagesystemen en radar- en ICT-systemen voor luchtverkeersleiding.

Transport en logistiek

In Sao Paolo houdt Fukken een toespraak op een grote beurs op het gebied van transport en logistiek. Het Nederlandse bedrijfsleven is hier ruim vertegenwoordigd. Zo zijn naast de Port of Rotterdam ook de Amsterdamse, Zeeuwse en Groningse havens en Nederland Distributieland aanwezig.

Brazilië is qua omvang de zevende economie ter wereld. Voor de Nederlandse export is het land al jarenlang de voornaamste bestemming in Latijns-Amerika. Daarnaast zijn voor de Europese markt de havens van Amsterdam en Rotterdam de belangrijkste doorvoerhavens van Braziliaanse producten.